Resultaten Gevelherstelfonds

Resultaten Gevelherstelfonds

Share

Authentieke gevel Presto weer zichtbaar dankzij Gevelherstelfonds

Mooie gevels maken het centrum van Hilversum aantrekkelijk. Achter grote gevelplaten en reclameborden zitten soms prachtige gevels verborgen. De gemeente Hilversum riep daarom twee jaar geleden het Gevelherstelfonds in het leven. Met deze regeling – die tot eind 2017 liep – stimuleerde de gemeente vastgoedeigenaren en ondernemers om hun gevel in op te knappen of in originele staat terug te brengen.

De komende weken komen gebruikers van het fonds aan het woord.
Dit keer: Ingrid Hogeveen van Presto Coffee & More.

Hogeveen huurt het pand op de hoek Zeedijk/Herenstraat al ruim drie jaar. Vorig voorjaar kon zij de naastgelegen oude juwelierswinkel bij haar zaak betrekken. In overleg met de eigenaar van het pand, Van Wilsum Vastgoedbeheer, werd de zaak verbouwd. Met behulp van het gevelherstelfonds werd ook de voorzijde aangepakt.

“Van twee panden is één pand gemaakt”, vertelt Hogeveen. “Alles is weer in originele staat hersteld. We hebben een nieuwe luifel en de authentieke raampjes uit de jaren dertig zijn weer zichtbaar. Daarnaast zijn de kozijnen – die voorheen wit waren – nu zwart geschilderd.”

Bovenraampjes brengen licht

Presto ging in april 2017 zes weken dicht om vervolgens in mei weer open te gaan. Hogeveen is ontzettend blij met de aanpassingen. “Het is heel mooi geworden. De buitenkant van het pand sluit nu veel meer aan bij de beleving die we binnen bieden. Voorheen was dat minder. Door de bovenraampjes is het pand nu veel lichter en daardoor aantrekkelijker voor mensen om naar binnen te gaan.”

De verbouwing en de nieuwe gevel hebben Presto veel gebracht, merkt Hogeveen. “Klanten zijn enthousiast. Daarnaast vallen we beter op, waardoor er ook passanten zijn die ons nu pas ontdekken. Ook collega-ondernemers vinden het heel mooi geworden. Zij zijn sowieso blij dat er weer leven op deze hoek is. Dit is trouwens niet het enige pand dat is opgeknapt. Ook Diggers & Collectors – aan de overzijde van Presto – heeft een nieuwe gevel.”

Aantrekkelijk centrum

Hogeveen heeft de wens dat de hele Zeedijk uiteindelijk wordt opgeknapt. “Inclusief alle leegstaande panden zoals V&D, Tapkin en het pand waar de fietsenmaker zat.” Ze hoopt dat andere ondernemers en vastgoedeigenaren hun gevel – indien nodig – ook aanpakken. “Hilversum wordt steeds mooier. Kijk maar naar MOUT en het Meddens-pand. Op deze manier maken we het centrum én de werkgelegenheid een stuk aantrekkelijker.”

Share