Categorieën
Nieuws

Naleving leeftijdgrens horeca Hilversum omhoog na pilot NIX18

Afgelopen zomer zijn de gemeente Hilversum en Koninklijke Horeca Nederland Hilversum (KHN) gestart met de pilot NIX18 om de naleving op het niet schenken van alcohol aan jongeren onder de 18 jaar te verbeteren. Uit de eerste resultaten blijkt dat 67 procent van deelnemende horecabedrijven de leeftijdsgrens naleeft.

KHN is tevreden met de eerste cijfers. Interim-voorzitter KHN Hilversum, Frank Loois: “We zijn er nog niet, maar deze cijfers laten zien dat de Hilversumse horeca zijn verantwoordelijkheid neemt.”

Wethouder Voorink (handhaving) is blij met deze eerste resultaten. “Natuurlijk is er nog verbetering mogelijk, maar we zijn op de goede weg. We willen binnen een jaar de nalevingscontrole van 80% halen. Dit is de eerste stap.”

Zeer enthousiast
Alle deelnemende horecabedrijven zijn enthousiast over de pilot en de resultaten. De samenwerking tussen de gemeente Hilversum en KHN Hilversum om de naleving van de leeftijdgrens te verbeteren, is vastgelegd in een convenant. Dit project is een pilot van een jaar en draait naast de reguliere testkopersactie.

Mystery guests
Zo’n 20 horecaondernemers doen mee aan de pilot. Zij dragen samen met hun medewerkers zorg voor een goede naleving van NIX18. De ondernemers krijgen advies en hulp op maat vanuit KHN Hilversum. Elk kwartaal krijgen zij bezoek van mystery guests. Na elk kwartaal worden deze cijfers geanalyseerd.

Controles door onafhankelijk bureau
De controles op de naleving van de leeftijdsgrens worden uitgevoerd door een onafhankelijk en gespecialiseerd bureau, Bureau Objectief. Deelnemende horecabedrijven krijgen minimaal vier controles per jaar; ieder kwartaal minstens een. Per overtreding op de leeftijdsgrens wordt één extra hercontrole binnen hetzelfde kwartaal uitgevoerd.

Wanneer een ondernemer twee keer een overtreding begaat, volgt een waarschuwingsgesprek met de gemeente. Bij een derde keer neemt de gemeente de controle weer over. Dit met het risico dat bij een overtreding een boete van 1360 euro wordt gegeven. Naast de gemeente blijft Bureau Objectief de ondernemer ook controleren. Als er weer twee goede controles zijn geweest, doet de gemeente een stapje opzij en dan controleert wederom alleen Bureau Objectief. Horecazaken die niet meedoen aan de proef worden gewoon gecontroleerd door de gemeente.

Sportverenigingen kunnen ook meedoen
Twintig horecaondernemingen doen op dit moment mee. Maar andere horecabedrijven kunnen zich nog steeds aansluiten. Ook sportverenigingen hebben de mogelijkheid gebruik maken van deze samenwerking. Meedoen kan, door een e-mail te sturen naar: horeca@hilversum.nl.