Herdenking 4 mei 2018

Herdenking 4 mei 2018

Share

We herdenken de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en conflicten en vredesmissies nadien.

Dodenherdenking 4 mei – 18.00 uur

Namens het gemeentebestuur van Hilversum nodigen we je uit voor het bijwonen van de herdenkingsbijeenkomst voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, oorlogssituaties en vredesoperaties op vrijdag 4 mei 2018 in Theater Gooiland op de Luitgardeweg 12

Programma

 • 18.00 uur – 18.30 uur
  • Inloop
 • 18.30 uur – 19.30 uur
  • Toespraak burgemeester Pieter Broertjes
  • Bill Minco-lezing door Martine Letterie
  • Muzikale ondersteuning door Jiddisj Koor Hejmisj Zain
  • Gedicht voorgedragen door Lisette Bosman en Jan Distelblom

Aansluitend stille tocht naar het verzetsmonument in het Rosarium, Boomberglaan, Hilversum

 • 19.58 uur ‘Taptoe’ door politiekorps: Excelsior
 • 20.00 uur 2 minuten stilte

vervolgens defilé waarbij de mogelijkheid wordt geboden om bloemen/kransen te leggen.

 • 20.30 uur herdenkingsconcert in de Evangelisch Lutherse kerk

Lezing Martine Letterie

Martine Letterie

Tijdens de herdenkingsbijeenkomst in Hilversum verzorgt schrijfster Martine Letterie de Bill Minco-lezing, die dit jaar voor de zevende keer wordt voorgedragen. Letterie vertelt in haar lezing over de geschiedenis van haar communistische grootvader en verzetsheld Martinus Letterie, die in de Tweede Wereldoorlog om het leven kwam. Ze stelt de vraag welke lessen we kunnen trekken uit de verhalen van de verzetshelden uit de Tweede Wereldoorlog. Onderstaand een stukje uit haar lezing.

“Voor mij is het om meerdere redenen bijzonder dat ik hier vandaag mag spreken. Hilversum is het dorp waar mijn vader opgroeide en waaraan hij goede herinneringen aan bewaart. Als kind al vond hij Hilversum een mooi woord en volgens mij denkt hij er nu nog net zo over. Voor mij is het de woonplaats van de oma op wie ik dol was en bij wie ik vaak logeerde in de Siemensstraat op nummer 17. Dat is ook het adres waar drie jaar geleden een struikelsteen werd gelegd voor mijn grootvader Martinus Letterie, die daar op 25 juni 1941 werd weggevoerd om nooit meer terug te keren. 4 mei was zijn verjaardag. Als hij nog geleefd had, zo mijn grootvader vandaag 110 zijn geworden. Laat mij u zijn geschiedenis vertellen.”

Muziek

De muziek komt dit jaar van Jiddisj Koor Hejmisj Zain.

Herdenkingsboekje

Ieder jaar kiest het Nationaal Comité 4 en 5 mei een thema dat als rode draad door de activiteiten op 4 en 5 mei loopt. Dit jaar is het thema ‘Verzet als voorbeeld’. Burgemeester Broertjes houdt tijdens de herdenkingsbijeenkomst een lezing over dit thema. Hij onderzoekt de verantwoordelijkheid die in verzet komen met zich meebrengt en nuanceert het heersende beeld over vervolging en verzet. Bezoekers aan de herdenkingsbijeenkomst ontvangen bovendien het boekje ‘Opdat wij niet vergeten’. In dit boekje tekenen burgemeester Pieter Broertjes en Margot Kistemaker de verhalen op van 25 Hilversumse verzetshelden. Alle 25 mannen lieten het leven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hun namen zijn gebeiteld in een plaquette, die zich bevindt in de Burgerzaal van het Hilversumse Raadhuis.

herdenkingsconcert

Poster herdenkingsconcert

Traditiegetrouw geeft Toonkunstkoor Hilversum een herdenkingsconcert op vrijdag 4 mei in de Evangelisch Lutherse kerk aan de Bergweg 6 te Hilversum. Uitgevoerd wordt de Mis in D van Antonín Dvorák onder leiding van dirigent Nico Philipp Hovius. Henk van Zonneveld verzorgt de orgelbegeleiding.

Het concert vindt plaats na de dodenherdenking in het Rosarium. De kerk ligt op loopafstand van het Rosarium en het concert zal om ongeveer half negen beginnen.

De toegang is gratis. Na afloop is er een collecte.

Oproep Burgemeester

Share