maandag, mei 21, 2018
Hilversummers positief over cameratoezicht in centrum; jeugd voelt zich veiliger
Burgemeester Broertjes tijdens de lancering van de proef

Hilversummers positief over cameratoezicht in centrum; jeugd voelt zich veiliger

Share

Hilversummers zijn in meerderheid enthousiast over het beeldscherm op de Groest, dat dit voorjaar bij wijze van proef beelden vertoonde uit het uitgaansgebied van de stad.

Dat blijkt uit de resultaten van de evaluatie van de proef met het beeldscherm. Daaruit blijkt tevens dat uitgaanspubliek zich sinds de aanwezigheid van het mobiele beeldscherm bewuster is van het bestaan van camera’s in het centrumgebied. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) en Bureau Beke hebben bij 552 personen die in de pilotperiode (hele maand maart en eerste helft van april) zijn uit geweest in het centrum van Hilversum een enquête afgenomen. 434 mensen zijn via de tweejaarlijkse burgerpanelenquête ondervraagd en 118 door enquêteurs in het uitgaansgebied zelf.

Het grootste deel van de mensen reageert positief op het beeldscherm. De ondervraagden vinden het goed dat het uitgaansgebied met camera’s in de gaten wordt gehouden. Twee derde van de ondervraagden geeft aan dat door het beeldscherm het besef van cameratoezicht is gegroeid. Enkele ondervraagden lieten zich kritisch uit over het beeldscherm, daarbij wordt met name de inbreuk die het scherm maakt op de privacy als argument genoemd.

 
Hoewel het scherm volgens het merendeel van het uitgaanspubliek geen groot effect heeft op het gevoel van veiligheid, is er ook een groep die zich veiliger is gaan voelen. Het effect is het sterkst onder jongvolwassenen en personen die zich ‘s avonds doorgaans onveilig voelen in het centrum. Burgemeester Pieter Broertjes: “De uitkomst ondersteunt de wens van het college om het aantal beeldschermen in het centrum te vergroten. Daarop zullen, net als tijdens de proef, niet alleen camera-beelden te zien zijn, maar ook allerlei relevante informatie – over vervoer, maar ook nieuwsberichten. Zo wordt vergroting van de veiligheid in mediastad Hilversum gecombineerd met aantrekkelijke en moderne visuele communicatiemiddelen.”

Share

Plaats een Reactie

Je email adres zal niet worden gepubliceerd Vereiste velden zijn gemarkeerd *

*